Archief for juli, 2008

65-plussers willen graag werken

Voor velen is het een schrikbeeld: werken tot je 70ste verjaardag. Toen minister Donner van Sociale Zaken het onlangs opperde, kreeg hij de wind van voren. Toch verkiezen veel 65-plussers hun baan boven een pensioen.

Minister Donner van Sociale Zaken filosofeert over een pensioenleeftijd van 70 jaar in 2040. Dat klinkt ver weg, maar de huidige dertiger is in 2040 62 jaar oud en een twintiger pas 52. Als het aan de minister ligt, kan die twintiger pas in 2058 stoppen met werken. Read more »

Werknemers kiezen vaak zelf voor langer doorwerken

Jaar doorwerken voor 8 procent meer pensioen.

Wetgeving om mensen langer te laten werken is niet nodig, stelt algemeen directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Werknemers doen dat al vaker uit zichzelf, wanneer ze merken dat hun pensioen veel lager uitvalt dan verwacht. Ze werken dan langer door voor een zorgelozer pensioen, met een hogere pensioenuitkering. Dat vertelde Van Kesteren in het Radio 1 Journaal van 25 juli 2008. Read more »

Beleggen voor pensioen beter dan banksparen

Wie wil beleggen voor zijn pensioen of het aflossen van een hypotheek, is meestal beter af met een beleggingsverzekering dan met een bankspaarproduct. Dat stelt financieel onderzoeksinstituut MoneyView op basis van eigen onderzoek. Read more »

Meeste Nederlanders willen zelf pensioenleeftijd kiezen

Meer dan 60% van de Nederlanders wil zelf kunnen kiezen wanneer hun aow ingaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Pensioenkijker.nl onlangs heeft laten uitvoeren. Mensen kunnen dan zelf de hoogte van de uitkering beïnvloeden. Read more »

Als het aan Donner ligt, wordt de pensioenleeftijd 70 jaar

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA) wil mogelijk de pensioenleeftijd verhogen tot 70 jaar. Een verhoging tot 67 is volgens hem waarschijnlijk niet genoeg om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Daarom zou moeten worden bekeken of de huidige jongeren door kunnen werken tot hun zeventigste, zegt hij in een interview met De Telegraaf van zondag waarover zaterdag in de krant wordt bericht. Read more »

Nederlanders nog onbekend met banksparen

Een groot deel van de Nederlanders weet weinig tot niets van banksparen, de op 1 januari 2008 geïntroduceerde nieuwe manier voor hypotheekaflossing en sparen voor de oude dag.

Maar liefst 79 procent zegt onbekend met het fiscaal-aantrekkelijke fenomeen te zijn, blijkt uit een onderzoek van SNS Bank onder ruim tienduizend mensen. Read more »

Dalende beurs en inflatie bedreigen pensioen

De Nederlandse pensioenfondsen zitten op alle mogelijke manieren in de knel. Hun vermogen smelt als sneeuw voor de zon. Het uitkeren van pensioenen wordt door de snel oplopende inflatie tegelijk steeds duurder.

Van de bijna euro 700 mrd die de, toevallig, 700 pensioenfondsen eind vorig jaar aan vermogen bezaten, is alleen al door de beursval euro 50 mrd verdwenen. Wereldwijd zijn de beurskoersen dit jaar met 20% ingeklapt. Daarbovenop komen nog eens teruglopende private equity-rendementen, hedgefondsen die voor het eerst in twintig jaar op verlies staan en de alom bekende problemen in de vastgoedsector en markt voor hypotheekobligaties, waarmee het tenslotte allemaal begonnen is.
Read more »

Pensioenplan voor zelfstandig ondernemers

Pensioenregeling voor kleine zelfstandigen broodnodig

Het merendeel van de kleine ondernemers en ZZP’ers in Nederland heeft niets geregeld voor hun pensioen, in tegenstelling tot mensen in loondienst. ZZP Nederland vindt het tijd dat kleine ondernemers aan hun pensioen gaan denken en heeft daarom zelf een betaalbaar ZZP Pensioenplan ontwikkeld. Volgens Johan Marrink van ZZP Nederland werd het daar de hoogste tijd voor: “Vaak is een pensioen voor ondernemers lastig, ingewikkeld en onbetaalbaar, bovendien is men (terecht) bang dat het merendeel van hun inleg op gaat aan kosten die verzekeraars zeggen te maken. Read more »